Microsoft heeft een rechtszaak tegen Google over te hoge licentiekosten gewonnen. De internetgigant moet een schadevergoeding van 14,5 miljoen dollar aan Microsoft betalen.

Dat oordeelde de Amerikaanse rechter, zo meldt onder andere Bloomberg.

Microsoft betaalt licentiekosten aan Google om specifieke patenten te mogen gebruiken, waaronder wifi- en downloadpatenten. Door de patenten kunnen smartphones video's downloaden, met wifi-netwerken verbinden of inkomende oproepen beantwoorden - ongeacht de fabrikant.

De rechtszaak is belangrijk in de technologiewereld, omdat verschillende andere bedrijven dezelfde licentiekosten aan Google betalen. Onder andere Apple, Intel en Hewlett-Packard betalen voor het gebruik van dezelfde patenten. Deze bedrijven strijden al langer voor lagere licentiekosten van Google.

Consumenten

"De uitspraak van de rechter is een belangrijke overwinning voor consumenten, de competitie en innovatie", aldus Charles Duan, één van de advocaten die voor Microsoft werkt. "Door de uitspraak blijven prijzen van oude producten redelijk en kunnen nieuwe producten worden uitgebracht."

Microsoft hint ook naar lagere verkoopprijzen voor consumenten, omdat de kosten voor het ontwikkelen en produceren van een product lager komen te liggen.