De rechtszaak tussen Google en Oracle over het vermeende misbruik van Java in Android wordt uitgesteld naar medio 2016.

Dat bevestigt de rechter in kwestie tegenover Reuters.

Oracle beschuldigt Google van het schenden van zijn patenten. In Android worden verschillende Java-onderdelen van Oracle worden gebruikt, zonder dat Google hiervoor heeft betaald. Android is grotendeels gebouwd op Java.

Drie jaar geleden oordeelde de rechter nog dat Google geen copyright van Oracle schond. In mei van vorig jaar volgde na hoger beroep echter een tegenovergestelde uitspraak. 

Vorige maand verwiep het hooggerechtshof in de Verenigde Staten Googles verzoek om de zaak te beëindigen. Hierdoor is de rechtszaak tussen beide partijen nog steeds aan de gang.

Innovatie

Oracle is sinds 2010 eigenaar van Java, toen het Sun Microsystems overnam. In datzelfde jaar spande het de zaak aan tegen Google, omdat het volgens Oracle veel van Java heeft overgenomen. 

Oracle eist in totaal zo'n 1 miljard dollar aan schadevergoedingen wegens schending van zijn copyright. Google redeneert echter dat dit soort copyright de techindustrie in de weg staan.

Het bedrijf claimt dat het nooit zoveel had kunnen innoveren als het copyright bij het ontstaan van Google al werd uitgeoefend, zoals de rechter onlangs toestond in hoger beroep.