Mozilla is niet blij met de keuze van Microsoft om de nieuwe Edge-browser in Windows 10 als standaardbrowser in te stellen.

Dat laat Mozilla-ceo Chris Beard weten via een open brief aan Microsoft-ceo Satya Nadella. Edge is de opvolger van Internet Explorer en wordt bij Windows 10 als standaardbrowser is ingesteld.

Volgens Beard is de keuze voor Edge als standaardbrowser een "agressieve zet om de keuze van de gebruiker te negeren". Ook zou het updateproces naar Windows 10 specifiek zijn ontworpen om de browserkeuze van consumenten naar Microsofts wensen aan te passen.

"Je moet als consument nu twee keer zo vaak op de muis drukken en meer scrollen om de standaardbrowser aan te passen. Dat is verwarrend, lastiger doorheen te navigeren en gemakkelijker om in te verdwalen", aldus Beard.

Standaard

Windows 10 verwijdert geen vooraf geïnstalleerde browsers, zoals Chrome of Firefox, maar stelt Edge wel als standaardbrowser in. Na het opstarten van een browser van een derde partij krijgt de gebruiker de keuze om de browser als standaard-app in te stellen.

Dit proces is echter wat lastiger dan voorheen omdat de gebruiker in een nieuw Windows-venster zijn voorkeuren moet aangeven, in plaats van enkel op een knop drukken als de betreffende browser wordt opgestart.

Microsoft

Microsoft benadrukt dat Windows 10-gebruikers nog steeds de mogelijkheid hebben om de standaardbrowser aan te passen: "Tijdens het updateproces kunnen gebruikers hun standaardinstellingen aanpassen, waaronder de browser."

Edge

Edge is ontwikkeld om moderner aan te voelen dan Internet Explorer, dat de afgelopen jaren een slechte naam heeft gekregen. Ook worden nieuwe functies ingevoerd, zoals een leeslijst en de mogelijkheid om te tekenen op een webpagina. 

Ontwikkelaars zullen met weinig moeite hun Chrome- en Firefox-plugins kunnen omzetten tot plugins voor Edge.