Google test het 'pauzeren' van tabs in zijn browser Chrome, om zo het geheugengebruik terug te dringen. Chrome is berucht om zijn hoge belasting van het werkgeheugen.

De functie wordt momenteel getest in Chromium, meldt Chrome ontwikkelaar François Beaufort.

Wanneer gebruikers veel tabs hebben geopend, worden de 'minst interessante' tabs gepauzeerd. Het tab blijft dan staan, maar moet opnieuw worden geladen wanneer het weer wordt aangeklikt.

Ontwikkelaar Beaufort wijst erop dat mobiele browsers vaak al op die manier werken. Smartphones hebben doorgaans veel minder werkgeheugen dan pc's, waardoor zaken eerder uit het werkgeheugen worden gewist.

Chrome hanteert een aantal criteria bij het pauzeren van tabs. Zo worden vastgepinde tabs en tabs die audio afspelen later gepauzeerd dan tabs die al lang niet zijn geselecteerd, en tabs die ook als bladwijzer zijn opgeslagen.

In testversie Chromium staat de functie standaard nog uitgeschakeld. Het is niet bekend wanneer de functie naar de stabiele versie van Chrome komt, en of die dan standaard is ingeschakeld.

Google beloofde zijn populaire browser in juni al energiezuiniger te maken. Zo wordt Flash in een nieuwe versie van Chrome gepauzeerd wanneer het deel van de pagina met de plugin niet actief is.