Google weigert om zoekresultaten wereldwijd te verwijderen. Frankrijk had dat geëist, maar de internetgigant vindt dat die eis in het kader van het recht vergeten te worden veel te ver gaat.

Dat schrijft Peter Fleischer, privacyhoofd van Google, op het weblog van het bedrijf.

De Europese rechter had vorig jaar bepaald dat iedereen een recht heeft om vergeten te worden. Als informatie op een website ''ontoereikend, irrelevant of buitensporig'' is, kunnen mensen Google vragen om die site niet meer te laten zien bij de zoekresultaten.

Dat recht gold voor alle Europese versies van Google, zoals Google Nederland en Google Duitsland, maar Frankrijk eist dat Google in zo'n geval alle resultaten wereldwijd wist.

Race naar beneden

Google vindt dat gevaarlijk. Wat legaal is in het ene land, is verboden in een ander land. ''Thailand verbiedt kritiek op de koning, Turkije verbiedt kritiek op Atatürk, Rusland verbiedt homopropaganda'', schrijft Fleischer. Hij is bang voor een ''race naar beneden'' als Frankrijk zijn zin krijgt.

''Uiteindelijk is het internet dan zo vrij als de minst vrije plek in de wereld. We vinden dat geen land kan controleren wat mensen in een ander land kunnen zien'', aldus Fleischer. Ook wijst het privacyhoofd op de 97 procent van de Franse Google-gebruikers die de lokale Google-variant gebruikt, en zo de gewiste zoekresultaten niet ziet.

Vergeetverzoeken

Google heeft in het afgelopen jaar 290.000 'vergeetverzoeken' gekregen, met iets meer dan een miljoen internetadressen. Vier op de tien adressen zijn ook echt verwijderd, zes op de tien bleven gewoon staan.

Een voorbeeld is de zaak van een Belg die was veroordeeld voor een misdrijf, maar in hoger beroep werd vrijgesproken. Wie googelt op zijn naam, vindt niets over het misdrijf. Een Nederlander wilde dat berichten over mogelijke uitkeringsfraude werden geschrapt, maar hij ving bot.