Uber ontkent dat het op de kaart in zijn apps bewust auto's toont die eigenlijk niet in de buurt zijn, zodat gebruikers sneller een auto bestellen.

Uber ontkent de aantijging tegenover The Guardian.

Eerder deze week schreven onderzoekers Alex Rosenblat en Luke Stark van denktank Data & Society in Vice dat de aantallen en locaties van de auto's die Uber op de kaart in zijn apps toont niet kloppen.

Het bedrijf doet dat volgens de onderzoekers bewust, om zowel klanten als chauffeurs het idee te geven dat Uber-auto's vlakbij zijn, en dat er meer wagens op de weg zijn dan werkelijk het geval is.

Het onderzoek werd gestart nadat zowel Uber-chauffeurs als gebruikers melding maakten van auto's die volgens de Uber-app vlakbij of zelfs recht voor hen zouden moeten staan, maar niet in de buurt bleken te zijn.

Realistisch maar met vertraging

Uber reageert nu dat de auto's die op de kaart in zijn apps rondrijden wel degelijk op die locatie zijn. Het bedrijf zegt dat vertraging bij het doorgeven van de gps-locatie de boosdoener is als locaties in de app niet stroken met de werkelijkheid.

"Ons doel is om het aantal auto's en hun locatie zo accuraat en live mogelijk te tonen", aldus een Uber-woordvoerder tegenover The Guardian. "Door vertraging is dat niet altijd mogelijk. Ook wordt in sommige dreigende gevallen de specifieke locatie van een auto pas na oproepen getoond."

Volgens Uber wordt het aantal getoonde auto's zelfs beperkt tot acht wagens, wanneer er eigenlijk meer op de weg zijn. Dat houdt de kaart volgens het vervoersbedrijf overzichtelijk.

Het volledige onderzoek Rosenblat en Stark van denktank Data & Society wordt binnenkort gepubliceerd.