Facebook rolt vanaf vandaag een functie uit waarmee gebruikers de beveiliging van hun account in drie stappen kunnen controleren en verbeteren.

De nieuwe functie heet Beveiligingscontrole en Facebook zal alle gebruikers de komende weken met een notificatie herinneren een controle te doorlopen. Beveiligingscontrole is ook direct te bezoeken.

In de eerste stap van de functie zien gebruikers welke apparaten, apps en browsers automatische toegang hebben tot hun account. Inmiddels verwijderde, niet meer gebruikte en onbekende apps kunnen gebruikers dan afvinken, om er zeker van te zijn dat er geen ongeautoriseerde toegang tot hun account is.

De tweede stap laat gebruikers een aanmeldingswaarschuwing instellen. Die stuurt een notificatie of e-mail wanneer het er met het account van de gebruiker in een nieuwe app of browser of op een nieuw apparaat wordt ingelogd. Als de gebruiker dat niet zelf heeft gedaan, kan de toegang direct worden teruggetrokken.

Daarna raadt Facebook gebruikers aan een nieuw, sterk wachtwoord te nemen, dat zij niet voor andere online diensten gebruiken.

De drie opties waren losstaand al beschikbaar in Facebook. Door de opties in de nieuwe Beveiligingscontrole samen te pakken, wil Facebook de veiligheidsinstellingen naar eigen zeggen makkelijker vindbaar maken voor zijn gebruikers.