Rusland overweegt het verbod op emoji die homoseksualiteit uitbeelden, zoals emoji van twee vrouwen of twee mannen die verliefd zijn.

Dat meldt de Russische mediawaakhond Roskomnadzor, die een verbod op de emoji wil. President Vladamir Putin is al langer bezig met een verbod op alle "homopropoganda".

Emoji die homoseksualiteit uitbeelden zijn sinds enkele maanden beschikbaar in Android, iOS en websites als Facebook, waarmee gebruikers een breder en diverser aanbod aan emoji kunnen gebruiken.

Door de nieuwe emoji kunnen homoseksuele ouders bijvoorbeeld een emoticon van twee vaders of moeders met een kind sturen.

Roskomnadzor heeft met name een probleem met de emoji met ouders van hetzelfde geslacht. Deze emoji zouden "de Russische familiewaarden ontkennen". 

Ook zouden de betreffende emoji "niet respectvol zijn voor ouders en andere familieleden". 

Rusland

Het Russische lagerhuis keurde op 25 januari van dit jaar een wet goed die het verbiedt om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. 

Homoseksualiteit is sinds 1993 niet meer strafbaar in Rusland, maar homofobie is wijdverspreid. Homobijeenkomsten en -parades worden stelselmatig verboden.