Twitter presteerde in het tweede kwartaal van 2015 boven verwachting en draaide voor het eerst meer dan een half miljard dollar omzet. Wel draait het bedrijf nog altijd verlies.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers over de maanden april, mei en juni van 2015 die Twitter dinsdagavond presenteerde.

Twitter draaide in het tweede kwartaal van dit jaar 502 miljoen dollar (454,5 miljoen euro) omzet, 61 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Beursanalisten hadden een omzet van 481,1 miljoen dollar verwacht. Twitter verhoogde dinsdag ook zijn verwachting voor de omzet in heel 2015.

Het bedrijf haalt zijn omzet bijna helemaal uit de verkoop van advertenties, die 63 procent meer opbrachten dan in het tweede kwartaal van 2014. De reclame-inkomsten komen inmiddels voor 88 procent uit advertenties op tablets en smartphones.

Nettoverlies

Wel draait Twitter nog altijd verlies. Afgelopen kwartaal noteerde het sociale netwerk een nettoverlies van 136,6 miljoen dollar (123,6 miljoen euro). Dat is minder dan de 144 miljoen een jaar geleden, maar wel een groter verlies dan in de voorgaande twee kwartalen. 

Dit verlies komt vooral door kosten die samenhangen met beloningen in aandelen. Zonder die kosten verdrievoudigde de winst ruimschoots, tot 48,5 miljoen dollar. Ook dat was beter dan analisten voorspelden.

Lichte gebruikersgroei

Het aantal Twitter-gebruikers groeide met een totaal van 316 miljoen ook harder dan verwacht. Dat zijn 15 procent meer gebruikers dan een jaar geleden. In het vorige kwartaal had Twitter 308 miljoen actieve gebruikers. Beursanalisten hadden een groei naar 310 miljoen gebruikers voorspeld.

Twitter interim-ceo Jack Dorsey zegt tevreden te zijn over de voortgang van verdienmodellen voor Twitter, maar het bedrijf is niet tevreden met zijn gebruikersgroei. "Om Twitter's volledige potentieel te realiseren moeten we drie gebieden verbeteren", aldus Dorsey. De interim-ceo vindt dat Twitter simpeler moet worden, daadkrachtiger in uitvoering en duidelijker in zijn meerwaarde.

Dorsey werd aangesteld als interim-ceo nadat Dick Costolo in juni opstapte. Dorsey is mede-oprichter van het sociale netwerk, maar is ook ceo van betaalbedrijf Square. Twitter zoekt nog naar een ceo voor de lange termijn.

Chronologische weergave

Tijdens de perstoelichting na de bekendmaking van de cijfers ging Twitter in op het functioneren van het sociale netwerk. Daarbij zei het bedrijf dat het nog steeds "vraagtekens zet bij de chronologische weergave" van tweets. Berichten op Twitter verschijnen nu chronologisch, een methode waar concurrent Facebook deels vanaf is gestapt. Dat sociale netwerk licht berichten standaard uit op basis van onder meer populariteit.

Daarnaast ging zei Twitter dat zijn nieuwe functie Lightning dit najaar wordt geintroduceerd als nieuw tab binnen het sociale netwerk. Lightning richt zich op actuele evenementen, en bevat bijvoorbeeld alle tweets over een live sportwedstrijd, of over de Oscaruitreiking terwijl die plaatsvindt.