De Consumentenbond raadt consumenten die gesteld zijn op hun privacy af om Windows 10 volgens de standaardinstellingen te installeren.

Dat schrijft de Consumentenbond dinsdag op zijn site na het aankomende besturingssysteem van Microsoft uitgeprobeerd te hebben.

"De tijd dat al je documenten en bestanden alleen maar op je pc thuis staan, lijkt met Windows 10 echt voorbij", aldus directeur van de Consumentenbond Bart Combée. "Het systeem is nauw verweven met internet en dus moet je het behandelen als een soort Facebook. Daarbij bepaal je via privacy-instellingen wat wel en niet zichtbaar is voor een ander."

Spraakassistent Cortana is volgens de consumentenorganisatie het meest in het oog springende voorbeeld. Alle getypte en ingesproken tekst wordt door de spraakassistent doorgestuurd naar Microsoft, aldus de Consumentenbond. Dit is overigens niet ongebruikelijk voor dit soort stemassistenten. Google Now en Siri van Apple werken ook op deze manier. 

Verder kan elk programma in Windows 10 unieke reclame-id's uitlezen, wordt de locatie van de gebruiker standaard gevolgd en kan elk geïnstalleerde programma zien welke gebruiker is ingelogd met een Microsoft-account, zo waarschuwt de Consumentenbond. 

Windows 10 wordt vanaf 29 juli langzaamaan uitgerold. Het besturingssysteem zal niet voor iedereen tegelijkertijd beschikbaar zijn.