Amsterdam is op plek 19 beland in de top 20 van internationale startupsteden. Het Amerikaanse Silicon Valley staat bovenaan.

Dat blijkt uit een rapport van databedrijf Compass. Het bedrijf verzamelde gegevens over diverse startupsteden, onder meer via 11.000 enquêtes, interviews met ondernemers en samenwerking met diverse startupprogramma’s wereldwijd. Met uitzondering van Singapore, is Azië niet meegenomen in het onderzoek.

Amsterdam staat voor het eerst in de top 20, mede dankzij een toename van het aantal investeringen en overnames.  

Silicon Valley wordt in de top vier gevolgd door New York, Los Angeles en Boston. Op plek vijf staat Tel Aviv in Israël. De steden in de index worden gewaardeerd op onderwerpen zoals de aanwezigheid van talent, financiering, ervaren ondernemers en de prestaties van startups.

Europa

Vier Europese steden gaan Amsterdam voor: Londen (6), Berlijn (9), Parijs (11) en Moskou (13). Er is daarom nog werk aan de winkel voor startup-ambassadeur Neelie Kroes, die Amsterdam in de top drie van Europa wil krijgen.

"Twintig jaar geleden kwamen alle (tech) startups nog uit steden als Boston en San Francisco", zeggen de onderzoekers. "Inmiddels is het echter een wereldwijd fenomeen. Startups zijn de aanjagers van economische groei geworden."

Startupsteden

1 Silicon Valley
2 New York City
3 Los Angeles
4 Boston
5 Tel Aviv
6 London
7 Chicago
8 Seattle
9 Berlijn
10 Singapore
11 Parijs
12 Sao Paulo
13 Moskou
14 Austin
15 Bangalore
16 Sydney
17 Toronto
18 Vancouver
19 Amsterdam
20 Montreal