PUTTEN - Jan Baan lijkt weer vaste voet aan de grond te hebben gekregen in de softwarewereld. Na het desastreuze avontuur met zijn geesteskind Baan Company heeft de zakenman uit Baarn een nieuwe softwareonderneming. Het gaat om Cordys , dat computerprogrammatuur ontwikkelt voor de integratie van verschillende softwaresystemen. Dit is vooral belangrijk bij fusies van bedrijven.

Cordys heeft zich sinds zijn oprichting in oktober 2000 in alle rust ontwikkeld tot een bedrijf van 550 werknemers. Woensdag doorbrak Baan de stilte door met Cordys naar buiten te treden. De volledige eigenaar van de nieuwe besloten vennootschap is Vanenburg Groep. Dit is een participatiemaatschappij, waarachter twee charitatieve instellingen steken, die door Jan Baan en zijn broer Paul zijn opgezet.

"De persoonlijke prioriteit van Jan Baan ligt nu bij Cordys", zei een woordvoerder van Vanenburg Groep woensdag. "Zijn meeste interesse gaat toch uit naar softwareontwikkeling."

De nieuwe onderneming betekent niet dat Baan de softwareindustrie in Nederland een grote stimulans geeft. Cordys heeft zijn programmeurs vooral in India zitten. Het hoofdkantoor staat wel in Putten.

De activiteiten van Cordys bevinden zich op een heel ander vlak dan die van Baan Company. Dat richtte zich vooral op verbetering van bedrijfsprocessen. Vliegtuigbouwer Boeing maakte daar onder meer gebruik van.

Baan Company werd in 1978 opgericht. De grote groei maakte de onderneming begin jaren negentig door, toen onder meer Boeing als grote klant binnenkwam. Na de beursgang in 1995, waardoor Jan en Paul Baan rijk werden, ging het grondig mis. Baan bleek op grote schaal zijn omzet te positief hebben voorgesteld. Klanten liepen daarna weg, waarna Invensys als reddende engel optrad. Inmiddels is de gevallen onderneming onderdeel van het Amerikaanse SSA Global Technologies.