Google gaat de functies van sociaal netwerk Google+ loskoppelen van de rest van zijn online diensten, te beginnen met Youtube.

Dat meldt Google maandag. De wijzigingen zullen in de komende maanden uitgerold worden.

De eerste veranderingen in Google+ zijn merkbaar op Youtube, meldt ook de videosite van Google. Comments die op Youtube worden gemaakt, zullen in het vervolg niet meer zichtbaar zijn op Google+.

Dit was wel het geval sinds Google+ en het overkoepelende Google-account die gebruikers voor overige diensten gebruiken, werden samengevoegd.

Regulier Google-account

Binnen enkele maanden zal een regulier Google-account genoeg zijn om Google-diensten te gebruiken, met contacten te communiceren, zaken te delen en een Youtube-kanaal aan te maken.

Google+ wordt ondertussen uitgekleed, door functies te verwijderen die "niet essentieel zijn voor een op interesses gebaseerde sociale ervaring". Zo wordt dankzij de recente introductie van Google Foto's de fotofunctie uit Google+ verwijderd.

Het delen van locaties wordt ook verwijderd uit Google+, omdat die functie in chat-app Hangouts zit. Wel zal Google+ nieuwe functies zoals het recente Google+ Collections blijven krijgen.