De FBI houdt sinds de rellen in Ferguson Black Lives Matter-sympathisanten via sociale media in de gaten.

Dat meldt The Intercept op basis van interne documenten van de FBI.

De Black Lives Matter-beweging begon nadat beveiliger George Zimmerman in 2013 werd vrijgesproken van moord op de Amerikaanse zwarte tiener Trayvon Martin. De dood van Martin in 2012 deed veel stof opwaaien in de VS, omdat vermoed werd dat de huidskleur een rol speelde.

De FBI houdt de beweging in de gaten sinds de rellen in Ferguson in 2014, die het gevolg waren van de dood van Michael Brown. De 18-jarige Brown werd door een blanke agent doodgeschoten. Ook de agent werd niet vervolgd voor de dood van de zwarte tiener.

Twitter en Facebook

Sympathisanten van Black Lives Matter worden via sociale media als Twitter, Facebook en Vine in de gaten gehouden. Zo volgt de FBI onder andere hun locatie en worden de aanhangers ook gevolgd wanneer er een vredesprotest is gepland.

Met de data wordt via een kaart in beeld gebracht waar de aanhangers van de Black Lives Matter-beweging zich bevinden, en wat er daar gebeurt. 

Zorgwekkend

"Het is zorgwekkend dat de overheid energie steekt in het bespioneren van burgers die zich verzamelen en gebruikmaken van hun recht op de vrijheid van meningsuiting", aldus Maurice Mitchell van Blackbird, een organisatie die politiegeweld wil tegengaan.

"We vechten terug tegen de brutaliteit van de politie en buitengerechtelijke executies, terwijl zij ons proberen tegen te werken met behulp van deze zogenaamde anti-terroristische infrastructuur."