Youtube wil videomakers dwingen om hun video's ook op de aankomende betaalversie te zetten. Als ze dat niet doen, wil de videodienst hun materiaal ook van de gratis versie weren. 

Dat Youtube-hoofd Susan Wojcicki vrijdag tegen de Wall Street Journal

Youtube kondigde begin 2014 aan een advertentievrije, betaalde versie van het videoplatform te willen lanceren. De gratis versie van Youtube blijft daarnaast gewoon bestaan.  

Veel videomakers, zoals grote filmstudio's, hebben echter al exclusieve deals met andere betaaldiensten waardoor ze hun materiaal niet ook op de betaalversie van Youtube zouden kunnen zetten. 

Volgens Wojcicki zijn de belangrijkste partners, samen goed voor 90 procent van de totale kijktijd op Youtube, al aan boord. Youtube is momenteel nog in gesprek met de resterende partijen. 

Als die partners niet bereid zijn hun materiaal op Youtube te zetten, is Youtube bereid om hun video's te verwijderen van beide versies. Wojcicki zegt geen situatie te willen waarin de betaalde versie van Youtube over minder materiaal beschikt dan de gratis versie.

"Het is belangrijk dat er gelijkheid is. Dat betekent dat al het materiaal op het door advertenties ondersteunde platform ook voor onze betaalde abonnees beschikbaar is", aldus Wojcicki "Het zou niet kloppen als gebruikers betalen maar minder krijgen."