Webwinkel Amazon heeft in het tweede kwartaal onverwacht een positief resultaat in de boeken gezet.

Dat bleek donderdag uit een tussentijds handelsbericht. Ook de omzet toonde een scherpe stijging.

Het concern rapporteerde een winst van 92 miljoen dollar, tegen een verlies van 126 miljoen dollar een jaar eerder. Operationeel kwam het resultaat uit op 464 miljoen dollar, waar de meest optimistische marktkenner rekende op 257 miljoen dollar.

De opbrengsten groeiden met 20 procent tot bijna 23,2 miljard dollar. Beleggers waren zeer tevreden met de prestaties, het aandeel Amazon stond in de Amerikaanse nabeurshandel 18 procent in de plus.

De koerswinst tijdens de zogenoemde grijze handel maakte mede-oprichter Jeff Bezos overigens meer dan 7 miljard dollar rijker. De totale marktwaarde van Amazon steeg met bijna 40 miljard dollar. Daarmee was het bedrijf, met 264 miljard dollar, meer waard dan de vrij traditionele retailer Walmart (234 miljard dollar)

Het bedrijf zag lange tijd, tot het laatste kwartaal van 2014, de opbrengsten met zo'n 20 procent per kwartaal aandikken. Maar dat tempo vertraagde tot zo'n 15 procent in de afgelopen kwartalen. Amazon heeft mede daardoor zijn investeringen aangejaagd, maakte meer reclame en lanceerde bijvoorbeeld het Prime-lidmaatschap. Dat leidde tot meer gebruikers en sterkere prestaties.

Amazon rekent voor het huidige derde kwartaal op een omzet in een bandbreedte van 23,3 miljard en 25,5 miljard dollar. Dat was 20,6 miljard dollar een jaar geleden. Analisten rekenden op een omzetprognose van 23,9 miljard dollar.