Chipmaker Qualcomm gaat het bedrijf herstructereren om 1,4 miljard dollar te besparen. Er zullen zeker 4.500 banen verdwijnen.

Dat maakt Qualcomm bekend tijdens de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. De chipfabrikant boekte 47 procent minder winst dan een jaar geleden.

De herstructurering komt na druk van de activistische aandeelhouder Jana Partners, die 2 miljard dollar aan aandelen in het bedrijf heeft.

Met "structurele veranderingen" wil Qualcomm 1,4 miljard dollar gaan besparen. Dit houdt mogelijk in dat divisies binnen de chipfabrikant gaan worden verkocht en het bedrijf wordt opgesplitst. De knoop over de exacte inhoud van de herstructurering wordt later doorgehakt.

De 4.500 aangekondigde ontslagen komen neer op zo'n 15 procent van het totale aantal werknemers bij Qualcomm. Volgens het bedrijf zullen nieuwe chips niet vertraagd worden door de ontslagen.

Samsung

De chipmaker staat onder druk nu Samsung dit jaar voor zijn belangrijkste smartphone, de Galaxy S6, koos voor een eigen chip in plaats van voor die van Qualcomm. De Snapdragon 810-processor van Qualcomm zou bovendien kampen met oververhittingsproblemen.

Daarnaast kreeg Qualcomm in China een fikse boete van 860 miljoen euro betalen vanwege machtsmisbruik en wordt het sinds deze maand ook in Europaonderzocht voor concurrentievervalsing.

Winst

Qualcomm rapporteerde een omzet van 5,83 miljard dollar over het tweede kwartaal van 2015. Een jaar eerder bedroeg de omzet 6,81 miljard dollar.

De winst kelderde in het tweede kwartaal met 47 procent van 2,24 miljard dollar in 2014 naar 1,18 miljard dollar in 2015.