Microsoft draaide afgelopen kwartaal een verlies van 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro), door teruglopende vraag naar Windows en een grote reorganisatie van zijn mobiele sector.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Microsoft over het tweede kwartaal van 2015. Voor het gebroken boekjaar van het bedrijf telt het als het vierde en dus laatste kwartaal van zijn fiscaal 2015.

De omzet over de maanden april, mei en juni 2015 is 22,2 miljard dollar (20,28 miljard euro), een daling van ruim vijf procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dankzij een herstructurering in zijn mobiele tak en de overname van Nokia, moest het bedrijf afgelopen kwartaal 8,4 miljard dollar (7,6 miljard euro) afschrijven. Daarom draaide het bedrijf een operationeel verlies van 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro), een min van 0,40 euro per aandeel.

Zonder de miljardenafschrijving en de kosten van een onlangs aangekondigde reorganisatie, waarbij circa 7600 banen worden geschrapt, zou Microsoft een winst van 0,62 dollar per aandeel hebben gedraaid. Dat is beter dan marktkenners hadden voorzien.

Windows verkoopt minder

De omzet over verkopen van Windows aan fabrikanten van pc’s daalde met 683 miljoen dollar, een afname van 22 procent. Microsoft wijt die terugloop aan zakelijke klanten die de komst van Windows 10 op 29 juli afwachten.

De omzet over Windows Phone daalde met 552 miljoen dollar, een daling van 68 procent. Ook de omzet over smartphones daalde, door een toename in verkoop van goedkopere Lumia-toestellen.

Microsoft verkocht afgelopen kwartaal in totaal 8,4 miljoen Lumia-telefoons, ten opzichte van 5,8 miljoen stuks in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal niet-Lumia-toestellen liep terug van 30,3 miljoen stuks vorig jaar naar 19,4 miljoen afgelopen kwartaal.

Xbox, Surface en clouddiensten

Het aantal verkochte Xbox One-spelcomputers nam afgelopen kwartaal toe tot 1,4 miljoen, vergeleken met 1,1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Ook de Surface-tablets van Microsoft verkochten beter. Met een omzettoename van 117 procent kwam de omzet neer op 888 miljoen dollar.

De omzet over clouddiensten als Office 365 en Azure groeide met 88 procent, iets teruggehouden door de momenteel sterke dollar. Microsoft kreeg er bijna 3 miljard Office 365-abonnees bij afgelopen kwartaal, goed voor een totaal van 15,2 miljoen betalende gebruikers.