Apple heeft in het tweede kwartaal van 2015 een omzet geboekt van 49,6 miljard dollar en maakte daarop een winst van 10,7 miljard dollar. Dat is hoger dan ooit tevoren in een tweede kwartaal.

Dat meldt het bedrijf dinsdag in zijn kwartaalcijfers (pdf).

De winst ligt 39 procent hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. De omzet steeg vergeleken met vorig jaar met bijna een derde (32,6 procent).

De omzet ligt iets hoger dan Apples eigen verwachtingen van tussen de 46 en 48 miljard dollar, maar anders dan gebruikelijk iets lager dan de verwachtingen van analisten (50,38 miljard dollar). 

De stijging van de winst is in grote mate te danken aan sterke verkopen in China. Daar stegen de verkopen met 112 procent tot 13,2 miljard dollar.

In Europa steeg de omzet van 8,7 miljard dollar naar 10,3 miljard dollar. Amerika (Noord- en Zuid- gecombineerd) blijft de grootste markt voor Apple. Daar steeg de omzet van 17,6 miljard dollar naar 20,2 miljard dollar. 

iPhones

Apple verkocht in het tweede kwartaal van 2015 in totaal 47,5 miljoen iPhones, vergekelen met 35,2 miljoen stuks in dezelfde periode in 2014. Het aantal gebruikers dat is overgestapt van een Android-toestel is volgens Apple hoger dan ooit. 

Het aantal verkochte Macs steeg van 4,4 miljoen naar 4,8 miljoen stuks. Het aantal verkochte iPads daalde daarentegen van 13,2 miljoen stuks in het tweede kwartaal van 2014 naar 10,9 miljoen stuks in dezelfde periode dit jaar.

Apple Watch

Verkoopcijfers van de Apple Watch, die eind april in verschillende landen verscheen, werden niet vrijgegeven. Wel zei Apple-ceo Tim Cook dat de eerste verkoopcijfers van de Watch hoger zijn dan die van de eerste iPads en iPhones in hun eerste negen verkoopweken.

De omzet die met de Watch wordt gemaakt, wordt door Apple in de categorie 'overig' vermeld. Onder die categorie vallen ook onder meer de iPod en Beats-elektronica. De categorie groeide in een jaar met ongeveer 1 miljard dollar.

Als de Apple Watch een gemiddelde verkoopprijs van 500 dollar heeft - een voorspelling die analisten eerder uitspraken tegen Bloomberg - dan zou Apple rond de 2 miljoen horloges hebben verkocht in het tweede kwartaal. Analist Gene Munster van Piper Jaffray houdt een hogere gemiddelde verkoopprijs aan en denkt dat er 1,2 miljoen Apple Watches zijn verkocht.

Tijdens zijn gesprek met investeerders zei Cook dat de verkoopcijfers van de Watch in juni hoger waren dan in april en mei. Voorraden van het horloge waren in de eerste weken beperkt, en pas in juni werd het mogelijk om het apparaat in fysieke winkels te kopen. De Apple Watch verscheen in Nederland op 17 juli.