Chipmaker Qualcomm overweegt serieus het bedrijf op te splitsen. Bovendien zouden duizenden banen op de tocht staan.

Volgens anonieme bronnen van de Wall Street Journal denkt Qualcomm aan een herstructurering na druk van de activistische aandeelhouder Jana Partners, die 2 miljard dollar aan aandelen in het bedrijf heeft.

Jana wil ook nieuwe mensen in de raad van bestuur, lagere kosten en dat er meer aandelen door Qualcomm worden teruggekocht om de prijs op te drijven.

Een belangrijke overweging in de herstructurering is naar verluidt het opsplitsen van Qualcomm in twee losse bedrijven. De chipafdeling zou dan los gaan opereren van het bedrijfsonderdeel dat gepatenteerde technologieën licenseert.

Verdeling

De chipproductie is goed voor ongeveer twee derde van de jaarlijkse omzet van 26 miljard dollar, maar aan de andere kant is de patentafdeling goed voor twee derde van de jaarlijkse winst van 8 miljard dollar, licht de Wall Street Journal toe.

Qualcomm zou een opsplitsing al twee jaar overwegen en diende vijftien jaar geleden zelfs officiële documenten in om de taken onder losse bedrijven te verdelen. Dankzij nieuwe contracten werd daar uiteindelijk toch van afgezien.

Ontslagen

Volgens bronnen van The Information bereidt Qualcomm naast een eventuele opsplitsing ook nog het ontslag van duizenden werknemers voor.

De chipmaker staat onder druk nu Samsung dit jaar voor zijn belangrijkste smartphone, de Galaxy S6, koos voor een eigen chip in plaats van voor die van Qualcomm. De Snapdragon 810-processor van Qualcomm zou bovendien kampen met oververhittingsproblemen.

Daarnaast kreeg Qualcomm in China een fikse boete van 860 miljoen euro betalen vanwege machtsmisbruik en wordt het sinds deze maand ook in Europa onderzocht voor concurrentievervalsing.

Overnames

Analisten schatten dat het losse chipbedrijf 74 miljard dollar marktwaarde zou hebben terwijl de patenttak op 87 miljard dollar gewaardeerd kan worden. Qualcomm is momenteel zo'n 104 miljard dollar waard.

De chipmarkt staat dit jaar bol van de overnames. Tot nu toe werd daar al bijna 90 miljard dollar aan uitgegeven. Volgens de Wall Street Journal zou een los chipbedrijf van Qualcomm mogelijk de interesse wekken van Intel.

Qualcomm maakt woensdagavond (Nederlandse tijd) zijn tweedekwartaalcijfers bekend. Mogelijk wordt dan meer bekend over de toekomst van de chipfabrikant.