IBM heeft in het tweede kwartaal 17 procent minder winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet daalde met 13 procent ondanks groei bij speerpunten als clouddiensten.

De inkomstendaling was deels het gevolg van negatieve wisselkoerseffecten, zo bleek uit de cijfers over het tweede kwartaal van 2015 die de technologiereus maandag naar buiten bracht.

De winst uit voortgezette activiteiten kwam uit op 3,5 miljard dollar (3,2 miljard euro), tegen 4,3 miljard dollar een jaar eerder. De omzet, die voor het dertiende kwartaal op rij daalde, bedroeg 20,8 miljard dollar.

Wanneer de ruilverhouding van de dollar met andere valuta's gelijk zou zijn gebleven aan een jaar geleden en de verkoop van het onderdeel System X, zou de omzet met slechts 1 procent zijn gedaald.

Clouddiensten

Clouddiensten behoren tot de strategische speerpunten voor IBM. Die kernactiviteiten kenden een gezamenlijke omzetgroei van meer dan 20 procent, opgeschoond voor bovenstaande zaken. Op die basis stegen de inkomsten uit cloudactiviteiten met meer dan 50 procent.

De groei is vooralsnog echter onvoldoende om omzet die is weggevallen door de verkoop van onderdelen en de zwakke markt voor oudere apparaten, software en diensten te compenseren. IBM handhaafde de prognose voor een winst per aandeel, exclusief enkele eenmalige posten, van 15,75 tot 16,50 dollar dit jaar.