Google geeft torrentsite Kickasstorrents niet meer als bovenste zoekresultaat als wordt gezocht op de site.

De site wordt gehost vanaf KAT.cr sinds een aantal maanden, maar in de laatste weken is de pagina niet of nauwelijks meer vindbaar in Google, zo meldt Torrentfreak.

Bij concurrerende zoekmachines Bing, Yahoo en Duckduckgo staat de site nog wel bovenaan dan wel op de tweede positie.

Het team achter de site zegt niet te weten waarom de site niet meer vindbaar is via Google en merkt op dat zij de afgelopen tijd geen optimalisaties hebben doorgevoerd om de site beter vindbaar te maken. Daar kan het volgens hen niet aan liggen.

In plaats van de officiële site wordt nu veelal kickasstorrents.eu als eerste zoekresultaat getoond, maar die site is volgens Torrentfreak malafide en lijkt malware te serveren.

Verwijderverzoeken

Het is niet duidelijk wat precies de oorzaak van is van verminderde vindbaarheid. Google verwijdert geregeld url's uit de zoekresultaten wanneer daarop materiaal te vinden is dat het auteursrecht schendt. Dat gebeurt hoofdzakelijk op verzoek van de rechthebbende organisaties. Sinds 2011 heeft het bedrijf voor ruim 41 miljoen url's een verwijderverzoek ontvangen.

Uit via een hack gelekte documenten kwam eind vorig jaar ook naar voren dat verschillende Amerikaanse filmmaatschappijen de macht van Google als een doorn in het oog zien. Het bedrijf zou een belangrijke, faciliterende rol spelen bij illegaal downloaden.

Dit onder meer vanwege het weergeven van torrentsites in de zoekresultaten. Kickasstorrents is een van de populairste torrentsites van het moment.

In oktober van 2014 kondigde Google al maatregelen aan waardoor de meest bezochte torrentsites lager in de zoekresultaten terecht zouden komen.