Italiaanse spionagesoftwaremaker Hacking Team heeft software geleverd aan Rusland, en heeft zo mogelijk Europese sancties overtreden.

Hacking Team werd begin juli gehackt, waardoor veel interne communicatie van de spionagesoftwaremaker openbaar werd. Uit die informatie blijkt nu dat Hacking Team spionagesoftware heeft verkocht aan Russische inlichtingendienst FSB. Dat meldt Ars Technica.

FSB is een Russische inlichtingendienst en opvolger van de KGB. Hacking Team verkocht zijn software aan het Russische bedrijf Advanced Monitoring, die het op zijn beurt leverde aan de FSB.

Een medewerker van Hacking Team vertelde Ars Technica desgevraagd dat het bedrijf momenteel geen zaken meer met Rusland doet. Over een eventuele zakenrelatie met FSB wil het Italiaanse bedrijf niet ingaan.

Europese sancties

Uitgelekte mailberichten wijzen erop dat het Russische Advanced Monitoring in ieder geval op 28 augustus 2014 nog samenwerkingscontracten met de FSB en Hacking Team heeft getekend. Daarmee zou Hacking Team Europese sancties tegen Rusland overtreden.

Sinds 31 juli 2014 verbiedt de Europese Unie bedrijven uit Europa technologie direct of indirect aan het Russische leger te leveren.

Door de omvang van de hack bij Hacking Team komt steeds nieuwe informatie uit de gelekte data naar voren. Eerder vandaag bleek dat Hacking Team een malware-app had die de beveiliging van Google omzeilde.

Podcast: Wat zijn de gevolgen van de hack bij Hacking Team?