Het aandeel Google heeft vrijdagmiddag een recordhoogte bereikt, nadat het bedrijf investeerders donderdagavond verraste met positieve kwartaalcijfers. Ook zag het bedrijf een recordtoename in beurswaarde.

Vrijdagmiddag wordt een aandeel in Google verhandeld voor 690 dollar, bijna 15 procent meer dan de slotkoers van donderdag. Nooit eerder stond het aandeel zo hoog.

Bij het sluiten van de beurs stond een aandeel Google op een waarde van 699 dollar. Door de koersstijging wordt Google nu een waarde van 464 miljard dollar (427 miljard euro) toegeschreven.

Die stijging van 60 miljard dollar ten opzichte van gisteren is een record, niet eerder steeg een Amerikaans bedrijf in één dag zo sterk in beurswaarde. Het vorige record stond op de naam van Apple, die in april 2012 op één dag met 46,4 miljard dollar in beurswaarde steeg.

Sterke advertentie-inkomsten

Google maakte donderdag bekend een winst van 3,9 miljard dollar op een omzet van 17,7 miljard dollar te hebben gedraaid. Dat was hoger dan analisten hadden verwacht.

Met name in de advertentietak gingen de inkomsten omhoog. Adverteerders betalen weliswaar minder per advertentieklik dan een jaar eerder, maar het aantal kliks op advertenties blijft rap stijgen.

De nieuwe financieel directeur Ruth Porat van Google beloofde na de presentatie van de kwartaalcijfers om de uitgaven van het bedrijf goed in de gaten te houden. De operationele kosten van Google stegen in het tweede kwartaal al minder hard dan een kwartaal eerder.