Reddit stelt nieuwe regels in die het delen van informatie en agressieve fora op de sociale nieuwssite aan banden moeten leggen.

De beleidswijzigingen zijn ingesteld door Reddit-ceo Steve Huffman, meldt CNET. Huffman is mede-oprichter van de site en volgt de vorige week vertrokken Ellen Pao op als ceo.

Reddit had de afgelopen tijd te kampen met fora, zogenoemde subreddits, waarin gebruikers volgens Huffman te ver gingen. Reddit was onder meer de site eerder dit jaar de vele naaktfoto's van bekendheden werden gedeeld die met hacks van hen waren gestolen. Reddit paste zijn beleid daarop aan. Ook werd in juni een subreddit verbannen waarin het schofferen van mensen met overgewicht centraal stond.

Geweld en intimidatie

Subreddits worden door gebruikers opgezet, en komen afhankelijk van de populariteit automatisch op de voorpagina van Reddit te staan. Dat stopt nu voor subreddits waarin privéinformatie van mensen wordt gedeeld, wordt aangezet tot geweld, pesten, intimidatie of misbruik en alles dat seksueel suggestief is met betrekking op minderjarigen.

Volgens Huffman is de beleidswijziging in de praktijk vooral het strenger handhaven van regels die al langer gelden. Zo worden alle subreddits die de regels overtreden vanaf nu afgeschermd van gebruikers die niet zijn ingelogd.

Bovendien gaan er waarschuwingspagina's vooraf aan de fora, komen de subreddits niet meer voor in de zoekresultaten en Reddit zegt ook geen omzet meer te draaien over de betreffende pagina's.

Vrijheid van meningsuiting

Huffman geeft voorbeelden van welke pagina's totaal verbannen worden, en welke pagina's meer van het publiek worden afgeschermd. Zo wordt een subreddit die verkrachting propageert verbannen, maar blijven racistische pagina's bestaan. "De inhoud daarvan is aanstootgevend voor velen, maar schendt onze huidige regels voor het verbannen van pagina's niet", aldus Huffman.

Het doel is volgens Huffman om mensen de ruimte te geven groepen te vormen rond aanstootgevende ideeën, maar die groepen weg te houden van het 'mainstream' Reddit. "Vrijheid van meningsuiting is belangrijk voor ons, maar volledig onbelemmerde vrijheid van meningsuiting kan anderen schaden", licht Huffman toe.

Het is niet bekend wanneer de nieuwe regels gehandhaafd gaan worden. Mogelijk wordt de huidige regelgeving daarvoor eerst nog aangescherpt.