Nederlandse opsporingsdiensten maken sinds vorig jaar geen onderscheid meer tussen telefoon- en internettaps. Als de telefoon van een verdachte wordt afgetapt, wordt ook automatisch de internetverbinding meegenomen.

Dat blijkt uit het jaarrapport (pdf) van het ministerie van Veiligheid en Justitie, ontdekte Computerworld donderdag.

In het jaarrapport, dat al in mei werd gepubliceerd maar nu pas is opgepikt, staat dat in 2014 ruim 25.000 taps zijn geplaatst. Dat zijn er iets minder dan in 2013.

Aantal taps

Bron: Ministerie V&J© NU.nl

Uitgesplitst

Voorgaande jaren werden het aantal telefoontaps en internettaps nog los uitgesplitst, maar daar is nu geen sprake meer van. Het ministerie schrijft: "Sinds de invoering van de nieuwe interceptiestandaard wordt, zowel technisch als procedureel, geen onderscheid meer gemaakt tussen een telefoontap en een internettap."

Dit betekent dat bij elke verdachte waarvan de politie de telefoon wil aftappen ook de internetverbinding wordt afgetapt. Voorheen kon dit los worden bepaald. Vorig jaar werd dus bij alle 25.181 afgetapte verdachten zowel de telefoon- als de internetverbinding afgetapt.

Privacygevoelig

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF) laat aan Computerworld weten niet blij te zijn met de wijziging. Volgens BoF is het onderscheppen van internetverkeer veel privacygevoeliger dan het aftappen van een telefoon, omdat bij een internettap het gehele online leven in kaart wordt gebracht.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.