Uber heeft van een toezichthouder in Californië een boete van 7,3 miljoen dollar (6,7 miljoen euro) gekregen, omdat het bedrijf geen informatie wil overhandigen over de toegankelijkheid van zijn auto's voor mindervaliden.

Dat heeft de California Public Utilities Commission (CPUC) woensdagnacht bekendgemaakt (pdf).

Als Uber niet binnen 30 dagen betaalt, wordt de licentie van het bedrijf opgeschort. De taxi-app zegt in beroep te gaan tegen de boete.

CPUC wil onder meer cijfers ontvangen over ongelukken met Uber-auto's, het aantal ritten per postcode, het aantal geweigerde ritten en de bedragen die passagiers betalen voor hun rit. 

Uber heeft wel een deel van die informatie overhandigd, maar wilde onder meer de namen van chauffeurs niet vertellen. "Verder gaan brengt de privacy van individuele passagiers en chauffeurs in het geding", zegt het bedrijf in een verklaring aan Recode. "Deze verzoeken vallen niet onder het mandaat van de commissie en zullen de publieke veiligheid niet verbeteren."

Controversieel

Uber had net als zijn concurrenten Sidecar en Lyft een jaar de tijd om de gegevens te overhandigen. De andere twee apps wisten de data wel op tijd af te leveren.

Eerder kwam Uber ook al in New York in de problemen door het achterhouden van data. Nadat de lokale taxitoezichthouder een groot deel van de basissen van Uber-auto's sloot, overhandigde het bedrijf toch informatie over de kentekenplaten van zijn taxi's.

De diensten van Uber die particulieren taxi's laten besturen zijn in veel steden ter wereld controversieel, maar kunnen in de meeste Amerikaanse steden legaal worden aangeboden.