De FBI heeft in samenwerking met onder andere de Nederlandse politie een groot forum voor cybercriminelen opgerold. Er zijn in totaal veertig mensen gearresteerd.

Dat maken de Amerikaanse politie, Europol en FBI woensdag bekend. Naast Nederland hielpen onder andere ook het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Zwitserland met het onderzoek mee.

Het forum, Darkode, werd door cybercriminelen gebruikt om gestolen gegevens te verkopen en informatie uit te wisselen, zoals software om bedrijven of individuen te hacken. Alleen via een uitnodiging was het forum te gebruiken.

Door de inbeslagname van de servers van Darkode konden veertig mensen worden aangehouden. De mensen achter het forum verdienden volgens Europol onder andere met belastingfraude 300 miljoen euro.

Het forum had tussen 250 en 300 leden

Fraude

Degenen die zijn gearesseerd, worden beschuldigd van computerfraude, witwassen van geld en de verkoop van criminele malware.

Volgens de Amerikaanse aanklager was Darkode van alle achthonderd criminele internetfora de belangrijkste en gevaarlijkste.