AMSTERDAM - UPC gaat al zijn 2,4 miljoen Nederlandse kabelklanten telefonie via internet aanbieden. De nieuwe dienstverlening begint in Amsterdam en Rotterdam, waarna begin 2005 de rest van Nederland aan de beurt is. Dit heeft UPC dinsdag bekendgemaakt.

Een basisabonnement wordt 50 procent goedkoper dan de traditionele KPN-aansluiting voor vaste telefonie, zo belooft UPC. De beltarieven zullen 10 tot 15 procent lager zijn.

UPC is naar eigen zeggen de eerste die deze vorm van digitale telefonie op grote schaal voor particulieren in Nederland mogelijk maakt. Andere bedrijven zijn er wel mee bezig, maar veelal nog op experimentele basis.

In de Verenigde Staten maakt internettelefonie via breedband een sterke groei door. Traditionele telecomconcerns, zoals AT&T en SBC, zien daardoor hun inkomsten teruglopen.

Kwaliteit

Lange tijd stond de matige kwaliteit van telefoneren via internet groei in de weg. Maar met de komst van snelle internetverbindingen is het euvel van wegvallende en haperende gesprekken verholpen. UPC stelt dat zijn nieuwe product via breedband van eenzelfde kwaliteit is als 'gewone' telefonie.