DEN HAAG - Het illegaal branden van dvd's moet af van het Robin Hood-imago. "Je steelt geen auto, dus ook geen films", zei Jan Gaasterland, van het nieuwe Platform Filmdiefstal.nl dinsdag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het Platform, een samenwerking tussen meerdere bedrijven uit zowel de industrie als de detailhandel, wil door middel van campagnes mensen bewust maken van de gevolgen van het illegaal kopiëren en distribueren van dvd's.

De omzet van illegale dvd's in Nederland bedroeg vorig jaar 40 miljoen euro. "Dat is een enorme inkomstenderving voor de industrie", zei Tim Kuik van Stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein). De overheid loopt volgens het Platform ook veel geld mis, door gemiste BTW-inkomsten.

Thuispiraten

Het overgrote deel van de piraten, zijn thuispiraten. Mensen die van internet een film downloaden en deze voor zichzelf en enkele anderen branden. "We moeten mensen ervan bewust maken dat dit ook strafbaar is", zei Kuik.

Veel mensen zijn er zich volgens het Platform niet van bewust dat op piraterij een boete staat van maximaal 45.000 euro en vier jaar gevangenisstraf. Stichting Brein noemt strafrechtelijke vervolging wel de laatste stap. Allereerst wordt via civiele acties de piraat aangesproken. Alleen dit jaar al, werden er 14.000 dergelijke acties uitgevoerd bij piraten die op internet actief waren.

Werkgelegenheid

Behalve inkomstenderving, staat er volgens het Platform ook werkgelegenheid op het spel. Will Nagel, directeur van Videoland Nederland, spreekt van ongeveer duizend verhuurpunten in Nederland, waarvan tweehonderd van Videoland. "Ik ben bang dat er over vijf jaar nog vijf- of zeshonderd verhuurpunten over zijn als het illegaal branden doorgaat."

Het downloaden op internet van muziek of een film, is niet strafbaar. Het aanbieden ervan is echter wel strafbaar. Kopieren is toegestaan, maar alleen voor eigen gebruik.