Apple zou inmiddels flinke vooruitgang hebben geboekt in de gesprekken met grote Amerikaanse tv-netwerken over zijn eigen online tv-dienst.

Dat meldt The New York Post op basis van ingewijden. 

Het platform is volgens een van de bronnen inmiddels klaar voor lancering. Apple moet dan nog wel overeenkomsten sluiten met ABC, CBS, NBC en Fox.

Die zouden aanvankelijk moeizaam zijn gegaan omdat de netwerken geen controle hebben over de uitzendrechten van allerlei gelieerde lokale tv-zenders.

Volgens de bronnen van de krant zouden de vier netwerken echter de belangen van die kleinere zenders mogen behartigen aan de onderhandelingstafel. Op die manier zouden de gesprekken een stuk sneller kunnen worden afgerond.

Dertig procent

Een van de pijnpunten zou nog wel zijn dat Apple dertig procent van de opbrengst eist van abonnementen op tv-netwerken die binnen de App Store zijn aangeschaft. Die marge deed Spotify er onlangs toe besluiten zijn gebruikers op te roepen niet meer abonnementen via de App Store aan te schaffen.

Apple zelf heeft tot dusver nog geen concrete details bekendgemaakt over zijn plannen binnen de markt voor online tv.

Er gaan echter al lange tijd geruchten dat het bedrijf naast aan nieuwe Apple TV ook zijn eigen internettelevisiedienst lanceert. De verwachte aankondiging daarvan tijdens Apples WWDC-evenement begin juni bleef echter uit.