Adobe Flash, de nog altijd veelgebruikte plugin om video's en andere interactieve elementen op webpagina’s te tonen, ligt onder vuur. Firefox blokkeert Flash vanwege een lek en Facebook roept zelfs op tot het einde van Flash.

Het protest tegen de plugin komt echter niet uit de lucht vallen, Flash is al jaren op zijn retour en veel experts zien de software het liefst helemaal verdwijnen.

'Stekker eruit'

Een daarvan is Alex Stamos, hoofd beveiliging bij Facebook. Hij riep Flash-maker Adobe onlangs op om de stekker er definitief uit te trekken. Het bedrijf moet volgens hem een concrete einddatum aankondigen zodat browsermakers vanaf die dag volledig kunnen overstappen naar html 5. Die webstandaard geldt al als de norm in mobiele browsers, waar de Flash-plugin sinds halverwege niet meer ondersteund wordt.

Apples iOS heeft nooit ondersteuning gehad voor de Flash Player. Voormalig directeur Steve Jobs was fel tegen het gebruik van Flash op mobiel, omdat het traag, onbetrouwbaar en te zwaar voor de batterij zou zijn. Die beslissing heeft er volgens Adobe toe geleid dat het bedrijf in 2012 helemaal stopte met de Flash Player voor mobiele apparaten.

Hoogtijdagen

Bij webbrowsers op de desktop is het een ander verhaal. Hoewel het aantal websites dat gebruikmaakt van Flash de afgelopen vijf jaar sterk is afgenomen, bevat volgens de data van httparchive.org nog steeds zo’n 25 procent van alle sites Flash-elementen.

Vijf jaar geleden lag dat percentage rond de 50 procent, maar Flash beleefde zijn echte hoogtijdagen in het vorige decennium. De software maakte het mogelijk om websites als het ware om te toveren in interactieve video’s, zonder de traditionele opbouw met een header en een menubalk om door te klikken naar onderliggende pagina’s.

Dat zorgde ook voor een golf aan Flash-games, relatief geavanceerde spellen die gewoon in de browser gespeeld konden worden dankzij de plugin van Adobe.

De Flash Player gold daarnaast bijna tien jaar als standaard videospeler op Youtube, dat in die tijd uitgroeide tot het grootste platform voor online video. Pas sinds eind januari van dit jaar gebruikt Google standaard een html 5-videospeler op Youtube, die zowel op browsers voor Android, iOS als desktop werkt. Daar is geen aparte plugin meer voor nodig.  

Beveiligingslekken

De Flash Player van Adobe kwam het bedrijf de afgelopen jaren ook meermaals op kritiek te staan, met name wanneer er een beveiligingslek in de software werd ontdekt. Dat gebeurde onlangs nog twee keer in korte tijd als gevolg van de hack binnen Hacking Team, dat zelf hacksoftware maakt.

Omdat het een aparte plugin betreft, moet deze steeds door gebruikers geüpdatet worden om bescherming te bieden tegen zulke kwetsbaarheden. Niet alle gebruikers doen dat of kunnen dat, omdat hun besturingssysteem of browserversie bijvoorbeeld te oud is.

Flash blijft desondanks breed ondersteund worden door browsermakers, zolang veel sites nog Flash-elementen gebruiken. Vandaar de uitspraken van Facebooks Alex Stamos. Als Adobe officieel zegt te stoppen met de Flash-plugin, worden daarvan afhankelijke partijen gedwongen om over te stappen.

Flash uitschakelen

Adobe heeft vooralsnog niet aangekondigd de ontwikkeling van Flash voor webbrowsers stop te gaan zetten. De verschillende browsers bieden echter al de mogelijkheid om de plugin te deïnstalleren, uit te schakelen of om deze alleen bij uitzondering te activeren.

Binnen Chrome is die optie te vinden binnen de geavanceerde instellingen onder het kopje ‘Privacy’, bij ‘Instellingen voor inhoud’. In Firefox is de instelling onder de optie ‘Add-ons’ geschaard in het menu. Onder het tabblad ‘Plugins’ is vervolgens per plugin in te stellen of deze automatisch mag worden uitgevoerd of enkel handmatig.

Microsofts Internet Explorer biedt direct vanuit het hoofdmenu de optie om naar ‘Invoegtoepassingen beheren’ te gaan. Daar is de Flash Speler van Adobe uit te schakelen of kunnen uitzonderingen worden toegevoegd en verwijderd door met de rechtermuisknop op de plugin te klikken, en daarna op ‘Meer informatie’. In Safari staat de optie voor plugins uitschakelen onder ‘Beveiliging -> Website-instellingen’.