Een Australische vrouw zit in de gevangenis in Abu Dhabi omdat ze een foto van een op een invalideplek geparkeerde auto op Facebook heeft gezet. Het bericht wordt als beledigend gezien. 

Dat bericht het Australische ABC.

De 39-jarige vrouw maakt enkele maanden geleden een foto van een auto die over twee parkeerplaatsen voor invaliden stond zonder dat er ergens een kaart voor de parkeerplaats te zien was.

Jodi Magi zou het kenteken onherkenbaar hebben gemaakt, maar toch is er door iemand geklaagd over het Facebook-bericht waarin de bestuurder van de auto als egoïstisch zou zijn bestempeld. 

Dat kwam Magi duur te staan. Ze werd schuldig bevonden aan het beledigen van een persoon op sociale media en zou uit het land worden gezet. De vrouw besloot daarop vrijwillig te vertrekken en de boete van omgerekend zo'n 2500 euro te betalen.

Gevangenis

De autoriteiten in de Verenigde Arabische Emiraten weigerden haar echter te laten gaan zonder dat ze voor de rechtbank was verschenen. Toen ze daarmee instemde werd ze in de gevangenis gezet.

Het is vooralsnog onduidelijk hoe lang ze daar moet blijven en wat er nu gaat gebeuren. Volgens Magi wordt er niet met haar gecommuniceerd.

Strenge wetten

Een woordvoerder van de Australian Department of Foreign Affairs and Trade (DFAT) laat aan Mashable weten dat de gang van zaken rond Magi normaal is in de Verenigde Arabische Emiraten en dat Australiërs zich aan de lokale wetten moeten houden.

"De Australische overheid waarschuwt dat de wetten in de Verenigde Arabische Emiraten strenger zijn dan Australische standaarden."

De DFAT staat wel in contact met Magi en geeft haar advies.

Whatsapp

De omstreden wet rond belediging op sociale media had in juni al verstrekkende gevolgen voor een Emirati die op Whatsapp een collega had uitgescholden. Na een initiële boete van zo'n 725 euro bepaalde een rechtbank in hoger beroep dat de man een boete van 60.500 euro moet betalen en dat voor deze overtreding ook gevangenisstraf kan worden opgelegd.