Facebook werkt aan een eigen digitale assistent die een menselijk aspect moet toevoegen aan diensten als Siri en Google Now.

Dat meldt The Information op basis van anonieme bronnen.

Over de Facebook-dienst is weinig bekend behalve dat het een virtuele assistent op mobiele apparaten moet worden.

Veel techbedrijven hebben als zo'n assistent. Apple gebruikt Siri, Google heeft Google Now en Microsoft levert Cortana op Windows-apparaten. Deze assistenten geven de gebruiker informatie op basis van de locatie, agenda, voorkeuren en het weer en kunnen vragen beantwoorden.

De digitale assistent van Facebook zou verwerkt worden in chatdienst Facebook Messenger en moet het naast algemene taken ook mogelijk maken vragen te stellen aan echte mensen. Die zouden dan helpen met dingen onderzoeken en producten bestellen.

Moneypenny

De dienst zou intern schuil gaan onder de naam Moneypenny. Dat zou een verwijzing zijn naar de assistent van M., het hoofd van de Britse inlichtingendienst in de James Bond-films. 

Facebook is al jaren actief op het gebied van kunstmatige intelligentie. Dat wordt binnen het bedrijf onder meer gebruikt om gedrag van gebruikers te voorspellen en beter te begrijpen wat waarom gedeeld wordt.