Het onlangs nieuw aangestelde hoofd beveiliging van Facebook roept Adobe op zijn veelgebruikte Flash-plugin te stoppen. Flash wordt geplaagd door beveiligingsproblemen.

In een tweetal berichten op Twitter doet beveiligingshoofd Alex Stamos zijn oproep aan Adobe.

Hij vindt dat het tijd wordt dat Adobe een einddatum voor Flash aankondigt. "Zelfs als dat pas over 18 maanden is, is één gezette datum de enige manier om de afhankelijkheid [van Flash] te ontworstelen en het hele ecosysteem te upgraden", aldus Stamos.

Vorige week werd bekend dat een ernstig lek in Flash door criminelen wordt misbruikt, nadat spionagesoftwaremaker Hacking Team werd gehackt. Flash heeft regelmatig te kampen met beveiligingsproblemen.

Alternatief

Flash wordt door Android en iOS niet ondersteund, waardoor sites en video's die voor Flash zijn bedoeld op die systemen niet te bekijken zijn. Toch is Flash op desktopsystemen een veelgebruikte plugin gebleven.

Veel sites vervangen Flash voor webstandaard HTML5, waar onder meer video mee kan worden afgespeeld. HTML5-elementen kunnen door zowel desktop als mobiele browsers worden afgespeeld zonder dat een plugin nodig is.

Facebook gebruikt HTML5 sinds 2010, maar biedt video's standaard nog steeds in Flash-formaat aan. Daarnaast is Flash vereist voor veel populaire games op Facebook.Youtube is sinds begin 2015 van Flash overgestapt op HTML5 voor het aanbieden van video's.