Een hobbyfotograaf die met gegevens die hij op internet had gevonden, inlogde op een systeem van de hulpdiensten, is maandag wegens computervredebreuk veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur. 

Om te voorkomen dat de 22-jarige man uit het Brabantse Drunen opnieuw in de verleiding komt, legde de rechtbank hem een even hoge voorwaardelijke straf op.

De man maakt in zijn vrije tijd foto's van incidenten voor zijn eigen website. Nadat hij op internet een inlognaam en wachtwoord had gevonden, logde hij in op het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS), waarop diensten informatie over rampen en incidenten delen.

De man deelde een melding over de ontsnapping van een zware crimineel uit de gevangenis in Vught zelf op een Whatsapp-groep.

De advocaat van de man vond dat geen sprake kon zijn van computervredebreuk, omdat de fotograaf de inloggegevens op een openbare site had gevonden. De rechter vindt echter dat hij beter had moeten weten: dat sommige mensen slordig zijn met hun wachtwoord, wil nog niet zeggen dat het geoorloofd is om in het gesloten systeem in te loggen.