Het Italiaanse bedrijf Hacking Team, maker van spionagesoftware, denkt dat een overheid achter de grootschalige hack op zijn netwerk moet zitten.

Dat vertelt David Vincenzetti, directeur van het bedrijf, aan de Italiaanse krant La Stampa.

"Dit is niet uit impuls gebeurd: de aanval is maandenlang gepland, met significante middelen, en het verwerven van de data heeft lang geduurd", aldus de topman.

Uit documenten die na de hack op internet werden gepubliceerd bleek dat sommige delen van het Hacking Team-netwerk met zwakke wachtwoorden waren beveiligd. Dat ontkent Vincenzetti echter. "Na zo'n 30 jaar aan werk zouden we nooit zo naïef zijn."

Achterdeur

Vincenzetti ontkent ook dat Hacking Team een 'achterdeurtje' had in zijn software, waardoor in de gaten kon worden gehouden wat klanten ermee deden. Volgens hem gebruikten de klanten, waaronder veel overheidsagentschappen, de software alleen na uitvoerig de broncode te hebben bestudeerd.

Hacking Team belooft in de komende dagen een update uit te brengen die ervoor zorgt dat klanten hun doelwitten weer in de gaten kunnen houden zonder dat zij dit kunnen doorhebben. In een nieuwe versie van de Galileo-software die later in het jaar moet verschijnen zouden de problemen door de hack compleet worden opgelost.

Na de uitlekken van documenten is Hacking Team onder vuur komen te liggen, onder meer omdat bleek dat het bedrijf zaken had gedaan met overheden in onder meer Sudan en Ethiopië. In laatstgenoemde land werd de software van Hacking Team gebruikt om een journalist in de gaten te houden.