Bijna negentig procent van de patentzaken in de Verenigde Staten wordt aangespannen door bedrijven of personen die doorgaans als patenttrollen worden aangemerkt.

Dat valt af te leiden uit cijfers van Unified Patents, een dienst waarmee aangesloten klanten zich beter kunnen weren tegen dergelijke aanklachten.

Unified Patents bekeek alle patentzaken tussen 1 januari en 30 juni 2015. Daarbij worden de zaken geclassificeerd als 'NPE' of 'Non-NPE'. NPE staat daarbij voor 'Non Practicing Entity', een bedrijf of individu dat de meerderheid van zijn inkomsten haalt uit patentgerelateerde activiteiten.

Hoewel Unified Patents niet expliciet spreekt over patenttrollen, worden de NPE-zaken daar wel vaak mee geassocieerd. Patenttrollen zijn bedrijven of personen die patenten indienen of opkopen om vervolgens derden aan te klagen voor schending van die patenten.

Het exacte aandeel van NPE-zaken in de VS lag afgelopen halfjaar op 89,9 procent. In dezelfde periode het jaar ervoor was dat 85 procent.

Daarmee ligt het percentage binnen de techsector significant hoger dan het gemiddelde van 68 procent voor alle patentzaken. De techsector is ook de enige industrie waar er meer NPE-zaken dan Non-NPE- worden aangespannen.

Apple

Het aantal patentzaken stevent volgens Unified Patents af op een record. De voorspelling is dat het in 2015 voor het eerst de grens van zesduizend zaken in een jaar zal overschrijden.

Van alle techbedrijven kreeg Apple afgelopen halfjaar het vaakst te maken met patentzaken: 25 keer. Samsung komt niet in de top vijf van Unified Patents voor, maar zou op de tweede plek staan als de zaken tegen de verschillende ondernemingen die bij het conglomeraat horen bij elkaar worden opgeteld.

De Amerikaanse regering heeft eerder al aangegeven patenttrollen aan te willen pakken. Daarvoor is nieuwe wetgeving opgesteld, de Innovation Act, maar die moet nog door het Huis van Afgevaardigden heen.