Een medewerker van de Belastingdienst heeft mogelijk contact gehad met softwaremaker Hacking Team en interesse getoond in hun spionagesoftware.

Dat ontdekte Tweakers in een deel van de door Wikileaks doorzoekbaar gemaakte informatie die vorige week met een hack bij Hacking Team is gestolen.

Hacking Team ontwikkelt spionagesoftware voor overheden die middels malware lekken in tal van populaire besturingssystemen misbruikt. Eerder bleek al dat de Nationale Politie interesse heeft getoond in de software van Hacking Team.

Uit e-mailberichten die door de hack bij Hacking Team openbaar zijn geworden, blijkt dat er contact is geweest tussen de softwaremaker en de Belastingdienst. De berichtenwisseling lijkt te zijn gestart na de Milipol-beurs in Parijs. Die beurs is gericht op defensie- en opsporingsdiensten.

De Belastingdienst bevestigt tegenover Tweakers dat er contact is geweest met Hacking Team, maar ontkent dat er zaken met de spionagesoftwaremaker zijn gedaan.

Mogelijk medewerker FIOD

In de openbaar beschikbare documenten van Hacking Team zijn vooralsnog geen berichten gevonden die wijzen op verder contact tussen de Belastingdienst en Hacking Team. Een deel van de gelekte informatie is echter nog niet snel te doorzoeken.

De belastingmedewerker die contact heeft gehad met Hacking Team hoort mogelijk bij Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Die tak van de Belastingdienst spoort ontduiking en fraude op en gebruikt daarvoor steeds ingrijpendere middelen.

Het is niet duidelijk of de FIOD van dergelijke malware gebruik mag maken bij zijn opsporingen. "Er is geen wettelijke grondslag om op afstand computers te mogen hacken", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet tegenover Tweakers. "Maar volgens de minister mag het gewoon."

De Nederlandse veiligheidsdiensten mogen hacken, maar voor Nederlandse politie en opsporingsdiensten wordt hier nog over gediscussieerd. Het kabinet wil dat dergelijke bevoegdheden er ook voor die organisaties komen.