Uber heeft in een grote rechtszaak in Californië de steun van 400 chauffeurs opgevoerd als bewijs dat het chauffeurs niet als volwaardige werknemers hoeft te zien.

Dat meldt Reuters.

In Californië hebben Uber-chauffers een zogenoemde class-action-rechtszaak aangespannen tegen het vervoersbedrijf. Chauffeurs zijn bij Uber niet in dienst, maar werken als zelfstandigen voor het bedrijf.

Enkele van die chauffeurs willen het in de rechtszaak opnemen voor al hun collega’s. In een geschreven verklaring aan de rechtbank haalt Uber nu 400 chauffeurs aan die zeggen juist onafhankelijk te willen blijven.

Grote gevolgen

Daarom zou de rechtszaak volgens Uber niet door moeten gaan als class-action-zaak, en daarmee de belangen van alle chauffeurs aan één kant scharen. De chauffeurs die de zaak hebben aangespannen zien zich echter gesterkt door de California Labor Commission (pdf), de overheidsinstantie die arbeidsrechten onderzoekt.

Die oordeelde in juni dat Uber zijn chauffeurs als volwaardige medewerkers moet zien. Mocht de klacht van de zelfstandige chauffeurs het goedkeuren van de rechter krijgen, heeft dat grote gevolgen voor Uber.

In Californië werken ruim 160.000 chauffeurs op zelfstandige basis voor Uber. Die zouden wanneer de aanklagers in het gelijk worden gesteld een vaste aanstelling moeten krijgen bij het vervoersbedrijf.