Hackers hebben bij meerdere aanvallen vertrouwelijke gegevens van ongeveer 21 miljoen Amerikanen gestolen. Dat aantal is veel groter dan tot nu toe werd gedacht.

Dat meldt het OPM (Office of Personnel Management), het Amerikaanse regeringsbureau dat persoonsinformatie voor federale ambtenaren verzamelt, donderdag.

Vorige maand meldden Amerikaanse onderzoekers al dat bij een dataroof waarschijnlijk gegevens van vier miljoen ambtenaren zijn buitgemaakt. Onderzoekers vermoeden dat Chinese hackers achter de aanvallen zitten.

De geroofde informatie kan volgens experts worden gebruikt om mensen te chanteren.

Groter dan gedacht

In totaal lijken de gegevens van 25 miljoen Amerikanen aangetast. Toen de hack een maand geleden voor het eerst openbaar werd gemaakt, werd het aantal gestolen Amerikaanse sofinummers op 4 miljoen geschat.

Onder de gestolen informatie zijn onder meer 1,1 miljoen vingerafdrukken, en gevoelge persoonlijke informatie die is verzameld tijdens doorlichtingen van burgers. Er wordt vanuit gegaan dat gegevens van elke burger die sinds 2000 het Amerikaans equivalent van een bewijs omtrent het gedrag heeft aangevraagd, door de hack zijn gestolen.

Het lijkt er op dat de hackers maandenlang vrij spel hadden in de systemen van de Amerikaanse overheidstak.

Vertrouwen

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, wil dat president Barack Obama de topambtenaren bij het bureau dat gehackt is, OPM, ontslaat.

"Na de aankondiging van vandaag heb ik er geen vertrouwen meer in dat de huidige leiders in staat zijn om de zware taak om onze nationale veiligheid te herstellen, op zich te nemen." Ook andere Republikeinen vinden dat de nieuwste ontwikkelingen personele gevolgen moeten hebben.

De top van het OPM heeft echter aangegeven in ieder geval niet zelf op te stappen.