De Chinese regering wil meer controle over het internetgebruik van inwoners. Daarnaast gaat het land zich beter bewapenen tegen cyberaanvallen.

Dat blijkt uit een wetsvoorstel van de Chinese regering waar The Wall Street Journal over bericht. Door de nieuwe wet zou China meer bevoegdheden krijgen om het internet te reguleren.

Als het wetsvoorstel wordt geaccepteerd, kan de Chinese regering tijdens "noodgevallen" tijdelijk de toegang tot het internet blokkeren.

Daarnaast krijgt de overheid meer bevoegdheden om het internetverkeer in het land in de gaten te houden. Hierdoor zou de China sneller cyberaanvallen kunnen detecteren, zo staat in het wetsvoorstel.

Buitenland

Het wetsvoorstel kan ook grote gevolgen hebben voor het buitenland. Zo is het mogelijk dat Chinese techbedrijven geen bedrijven uit het buitenland meer inhuren. Dit betekent dat Qualcomm bijvoorbeeld geen chiparchitectuur aan Chinese fabrikanten kan leveren, of een Chinees internetbedrijf geen Amerikaanse servers kan huren.

Daarnaast moeten Chinese bedrijven die "cruciale informatie" over gebruikers hebben, deze data bewaren op Chinese servers. Als gebruikers dergelijke data in het buitenland willen bewaren, moet de overheid dit eerst expliciet goedkeuren.