Google heeft zijn privacybeleid licht aangepast, nadat het College bescherming persoonsgegevens (CBP) het bedrijf een last onder dwangsom had opgelegd.

Het CBP constateerde eerder dat Google zijn gebruikers niet goed informeert over de manier waarop gegevens uit verschillende Google-diensten worden gecombineerd en gebruikt voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties.

Dat was niet alleen het geval voor ingelogde gebruikers, maar ook voor mensen die zonder in te loggen gebruikmaakte van de zoekmachine. Het CBP dreigde met een dwangsom van maximaal 15 miljoen euro.

Het privacybeleid van Google is nu aangepast om weer te geven dat informatie uit verschillende diensten kan worden gecombineerd, meldt het CBP. Het is bijvoorbeeld duidelijker geworden dat gebruiksgegevens uit Youtube kunnen worden ingezet voor advertenties op andere Google-diensten.

Nieuwe gebruikers van Google worden specifiek gevraagd om toestemming voor het combineren van gegevens uit verschillende diensten. Ook is Google een privacycampagne gestart.

Dwangsom

Het CBP wil dat Google voor het eind van het jaar al zijn gebruikers informeert over het gebruik van persoonsgegevens. Doet het bedrijf dat niet, dan wordt een verlaagde dwangsom van maximaal 5 miljoen euro uitgedeeld.

In een reactie zegt Google veelvuldig met het CBP te hebben overlegd om de zorgen van de toezichthouder weg te nemen. "We zijn onlangs ook begonnen om actief mensen te helpen herinneren hoe we hun informatie verwerken en wat de keuzes zijn die ze hebben wanneer ze gebruikmaken van onze diensten", aldus een woordvoerder.