Facebook komt met een dienst voor muziekvideo's, waarbij rechthebbenden royalty's zullen ontvangen voor hun video's. Bovendien werkt het sociale netwerk aan een eigen muziekstreamingdienst vergelijkbaar met Spotify.

Dat melden althans diverse anonieme bronnen aan Music Ally.

Volgens de bronnen rolt Facebook op korte termijn een dienst uit om muziekvideo's op te bekijken. Het bedrijf zou ook van plan zijn exclusieve video's rond muziek en artiesten te gaan tonen.

Facebook introdcueert daarbij een systeem waarin het royalty's betaalt aan artiesten en labels in ruil voor muziekvideo's. Dat gebeurt bij Youtube ook al door de advertentie-inkomsten te delen. Facebook zou een soortgelijk systeem willen introduceren.

Daarnaast komt Facebook met een systeem waarmee rechthebbenden video's van gebruikers met hun muziek erin kunnen opsporen, offline halen of 'claimen'. Na dat claimen verdienen de rechthebbenden ook aan de advertentie-inkomsten van die video. Zo'n systeem gebruikt Youtube ook al.

Youtube

Volgens de bronnen wordt er al tijden aan de videodienst gewerkt.  In september 2014 schreef de Wall Street Journal nog dat Facebook meer wil concurreren met Youtube door bijvoorbeeld bekende Youtubers weg te kapen en uploaders geld te laten verdienen aan video's.

Volgens Music Ally zal de videodienst van Facebook al binnen enkele maanden gelanceerd worden.

Muziekstreamingdienst

Na de uitrol van die dienst, zal Facebook nog komen met een eigen muziekstreamingdienst, aldus de anonieme bronnen. Details zoals een lanceerdatum of verdienmodel zijn nog niet bekend, maar de wens van Facebook is volgens de bronnen duidelijk.

Naar verwachting zal het bedrijf geen overname doen, maar zelf een eigen dienst optuigen om te concurreren met bijvoorbeeld Spotify, Deezer en Apple Music. 

Begin deze maand gingen er al geruchten dat Facebook gesprekken zou voeren met muzieklabels over een nieuwe dienst. Of dat om een muziekstreamingdienst ging, was toen niet duidelijk.