Microsoft gaat 7.800 banen schrappen bij voornamelijk de smartphonetak van het bedrijf. Bovendien moet het bedrijf 7,6 miljard dollar afschrijven op de overname van Nokia.

Dat maakt de techgigant woensdag bekend. Een jaar geleden werden er nog 18.000 banen geschrapt.

De nieuwe ontslagronde is het gevolg van een herstructurering van de smartphonetak en hardware-afdeling van het bedrijf. De 7.800 banen zullen de komende maanden gaan verdwijnen.

De grootste klappen vallen bij de smartphonetak waar vorig jaar ook al veel mensen weg moesten. Microsoft nam Nokia in 2013 over voor 9,4 miljard dollar. Door die overname ontstonden er veel dubbele functies. 

Microsoft kreeg destijds 25.000 nieuwe medewerkers waarvan er afgelopen jaar al ongeveer 12.500 werden ontslagen. Nu moeten er dus opnieuw duizenden medewerkers van de smartphonetak weg.

Kleiner aanbod

"Op de korte termijn zullen we ons portfolio effectiever en meer gefocust maken", aldus ceo Satya Nadella. "Onze producten en de snelheid van introducties zullen verbeteren", belooft Nadella.

De ontslagen zijn volgens Microsoft nodig omdat Nokia van een los smartphonebedrijf wordt veranderd in een onderdeel van de hardwaretak van Microsoft. Telefoons worden binnen Microsoft dus minder belangrijk, maar het bedrijf blijft volgens Nadella actief op de smartphonemarkt. 

Microsoft gaat zich in de toekomst richten op drie soorten smartphones: Telefoons voor zakelijk gebruik, de goedkope modellen voor opkomende markten en de vlaggenschepen voor "Windows-fans".

Windows Phone

Windows Phone, het besturingssysteem van Microsoft, heeft wereldwijd slechts een beperkt marktaandeel. De verkochte toestellen bevinden zich bovendien vooral aan de onderkant van de markt waar weinig winst te behalen valt. 

Nokia was jarenlang het enige grote bedrijf dat toestellen met Windows Phone maakte. Deze maand brengt Microsoft Windows 10 uit dat ook geschikt wordt voor smartphones. Volgens geruchten gaan dan meer fabrikanten Windows-smartphones maken.

Afschrijving

Microsoft doet in verband met de ontslagen een afschrijving van 7,6 miljard dollar, anderhalf keer zo veel als de winst van het gehele bedrijf in het eerste kwartaal van 2015.