De rechtszaak rondom patentschending in iTunes moet deels over worden gedaan. In februari werd Apple nog tot een boete 532,9 miljoen dollar veroordeeld. 

Reuters meldt woensdag dat de rechter zijn instructies aan de jury mogelijk onduidelijk waren waardoor juryleden de schadevergoedingen die Apple moet betalen mogelijk niet goed begrepen.

De rechtszaak moet daarom deels over waarbij opnieuw gekeken wordt naar de hoogte van de boete. De nieuwe zaak zal 14 september in Texas van start gaan.

Apple werd in de originele zaak aangeklaagd door Smartflash, een bedrijf dat patenten heeft op diverse onderdelen die onrechtmatig in iTunes worden gebruikt. Het gaat onder meer om het faciliteren van in-app aankopen en mobiele betalingen.

Iemand van Smartflash zou begin 2000 diverse technologieën hebben getoond aan Apple. Het bedrijf eiste 852 miljoen dollar.

Meer rechtszaken

Smartflash startte begin dit jaar overigens nog een tweede rechtszaak tegen Apple vanwege patentschending in onder meer de iPhone 6 en iPad Air 2. Die producten, die geleverd worden met de iTunes-software, waren in de eerste zaak nog niet meegenomen.

Ook Samsung en Google zijn door het bedrijf aangeklaagd. Samsung stelt ter verdediging dat de patenten onterecht zijn toegekend aan Smartflash.

Het bedrijf wordt gezien als een zogeheten patenttrol: een bedrijf dat patenten indient en koopt met als enige doel om andere bedrijven te laten betalen voor schending van deze patenten. Deze patenttrollen ontwikkelen zelf geen producten.