De Amerikaanse Consumentenbond pleit ervoor dat het recht om vergeten te worden ook in de Verenigde Staten gaat gelden.

In een brief (pdf) aan de Federal Trade Commission (FTC) klaagt Consumer Watchdog dat Google in de Verenigde Staten geen gehoor geeft aan verzoeken om zoekresultaten te verwijderen.

Het Europees Hof besloot in mei van vorig jaar dat zoekmachines resultaten die niet meer relevant of schadelijk zijn in sommige gevallen moeten verwijderen als de betreffende persoon daarom vraagt. Deze uitspraak geldt echter alleen binnen Europa.

Volgens Consumer Watchdog is het "oneerlijk en misleidend" dat Google het vergeetrecht enkel in Europa toepast: "Google zegt dat ze de privacy van gebruikers belangrijk vinden, maar willen niet eens simpele verwijderverzoeken honoreren."

Iets stoms

"Toen het internet nog niet bestond, kon je iets stoms doen - misschien hebben we dat allemaal wel gedaan toen we jong waren - en werd het na een tijdje weer vergeten. Het digitale tijdperk zorgt ervoor dat al die informatie altijd beschikbaar is, vanaf welk apparaat dan ook", schrijft Consumer Watchdog.

Als voorbeeld noemt Consumer Watchdog een Amerikaanse vrouw die door een auto-ongeluk werd onthoofd. De foto's van het ongeluk en lijk, die per ongeluk door de politie werden gepublicerd, zijn via het internet te vinden als iemand op haar naam zoekt.

De foto's van de Amerikaanse vrouw zouden volgens Consumer Watchdog op aanvraag van de familie door Google uit de zoekresultaten moeten worden verwijderd.