Microsoft heeft het merk Xbox Music laten vallen en voert voortaan de naam Groove voor zijn muziekstreamingdienst.

Dat meldt het bedrijf maandag middels een blogpost.

Het was al bekend dat de merkvoering van Xbox zou komen te vervallen. Ook Xbox Video verdwijnt, de video- en film-app voor Windows-apparaten is hernoemd naar Movies & TV. 

Volgens Microsofts Joe Belfiore is de naamswijziging een gevolg van de verwarring die Xbox Music en Video veroorzaakten. Veel consumenten dachten dat zij per se een Xbox-spelcomputer moesten bezitten om gebruik te maken van de diensten, zo stelt hij op Twitter.

Microsofts Groove is vergelijkbaar met diensten als Spotify, Google Play Music en het recent gelanceerde Apple Music. Gebruikers kunnen tegen een maandelijks bedrag onbeperkt muziek streamen. De app doet ook dienst als muziekbibliotheek voor nummers die op een pc of smartphone staan opgeslagen.

Onedrive

Groove werkt ook samen met Microsofts cloudopslagdienst Onedrive. Muziek die daar staat opgeslagen is ook direct via de muziekapp te beluisteren. Huidige abonnees van Xbox Music worden automatisch overgezet naar de nieuwe dienst. 

De nieuwe apps worden samen met Windows 10 uitgebracht op 29 juli, wanneer Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem officieel lanceert. 

ZDNet merkt op dat er voor Windows (Phone) 8 al een muziekapp is die Groove heet, ontwikkeld door een Canadese startup. Microsoft kon tegenover de website niets bevestigen dan wel ontkrachten over een eventuele overname van die app of merknaam.  

Bing Maps

Microsoft lanceerde maandag ook een testversie van zijn vernieuwde kaartenapplicatie Bing Maps. In de nieuwe versie, die vooralsnog enkel beschikbaar is voor Amerikaanse gebruikers, moet het makkelijker worden om meerdere locaties tegelijk op te zoeken.

Die worden in een overzicht onder elkaar weergegeven. Ook is er een optie om te zoeken op mogelijk interessante plekken gelegen aan de geplande route.

Onlangs werd nog bekend dat Microsoft een deel van de technologie en medewerkers achter Bing Maps aan Uber heeft verkocht. Voor het verwerven van locatieafbeeldingen werkt het bedrijf voortaan samen met derden, in plaats van dat het die informatie zelf verzamelt.