De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie Amsterdam hebben zaterdagavond een Uberpop-chauffeur aangehouden. Het is de eerste aanhouding sinds de dienst enkel voor vaste Uber-klanten beschikbaar is.

Dat meldt ITL maandag. De omstreden taxidienst Uberpop is in Nederland sinds juni enkel beschikbaar voor vaste klanten van Uber.

De opgepakte Uberpop-chauffeur is een proces-verbaal opgelegd waarmee hij een boete van maximaal 4200 euro en een strafblad riskeert. Als de chauffeur opnieuw de fout in gaat door Uberpop-ritten aan te bieden, moet hij een bedrag van 10.000 euro betalen.

"Zolang het bedrijf en de Uberpop-chauffeurs illegale diensten blijven aanbieden, op welke schaal dan ook, moeten ze rekening houden met acties van de ILT en de politie", aldus ITL.

Uberpop

Uber biedt taxidiensten aan via een app waarmee taxi's besteld, beoordeeld, gevolgd en betaald kunnen worden. Naast een normale taxidienst met gelicenseerde chauffeurs, biedt Uber ook Uberpop aan waarvoor particulieren zich als chauffeur kunnen aanmelden. Zij mogen na een keuring zonder licentie passagiers rondrijden.

Dat is illegaal en zorgt voor protest in de taxiwereld. Uberpop-chauffeurs kunnen hun diensten over het algemeen goedkoper aanbieden.