De oprichter en beheerder van de Franse downloadwebsite Wawa-Mania, waar leden binnen een forum illegale content verspreiden, moet een schadevergoeding van 11,6 miljoen euro betalen.

Dat meldt Torrentfreak, dat de rechtbankdocumenten van de zaak tegen Wawa-Mania heeft ingezien.

Wawa-Mania is een forum waar leden illegale content, zoals films, muziek en software, met elkaar delen. De Franstalige website, die in 2006 is opgericht door Dmitri Mader, telt meer dan een miljoen leden.

Mader is in april van dit jaar veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en boete van 20.000 euro, voor zijn rol binnen Wawa-Mania.

Schadevergoeding

De 26-jarige Fransman moet ook een schadevergoeding aan verschillende slachtoffers in de zaak betalen, zoals Columbia Pictures, Disney, Paramount, Universal en Warner Bros. Dat bedrag komt in totaal neer om 11,6 miljoen euro.

De schadevergoeding is berekend op basis van het aantal illegale downloads, die varïeren van 5 tot 15 euro per download. Bij muziek ligt het bedrag lager: een paar cent per liedje tot enkele euro's voor een album.

Het grootste gedeelte van de schadevergoeding, 2,7 miljoen euro, wordt betaald aan Twentieth Century Fox Film. Dan volgen Disney en Columbia Pictures met respectievelijk 1,9 en 1,8 miljoen euro.

Mader heeft nog niet op de uitspraak gereageerd.